Biografie Wim Pelgrims


Wim Pelgrims (°1995) kent als Belgische percussionist en performer een grote passie en energie voor hedendaags-klassieke en experimentele muziek. Zijn roots als professionele muzikant liggen in het Conservatorium te Gent - waar hij les volgde bij percussionist Wim Konink – en de stad Gent is nu nog steeds zijn uitvalsbasis als freelance percussionist.

In zijn persoonlijke projecten ontdekte hij zijn rol als maker en curator. Hierbij ligt zijn focus op het overbruggen van de grenzen tussen verschillende muziek- en kunststijlen, en het creëren van een immersieve performance-ervaring.
In 2017 richtte hij Nemø ensemble op, waar hij tot op heden de artistieke leiding heeft. Dit ensemble vormt een eerste belichaming van zijn liefde voor interactie en totaalervaring in de muziek, waarbij een spelen met licht, ruimte en beweging centraal staat.
Zijn meer speelse artistieke visie geeft hij dan weer een plaatsje in het duo Goggles, dat hij in 2020 oprichtte samen met sopraan Esther-Elisabeth Rispens. Hierin verweeft hij op luchtige wijze het theatrale vertellen van een verhaal met een bruisend hedendaags-muzikaal karakter.
Intussen werkt Wim ook aan zijn eerste soloproject, genaamd BOLSTER[bubbels], dat in het voorjaar van 2021 in première zal gaan. Hierin kadert hij zijn persoonlijke, abstracte visie op hedendaags-klassieke muziek in een monochroom ambient, post-instrumentalistisch jasje. Tevens werkt hij voor Nemø ensemble momenteel aan VLINDERS?ZEEKOMKOMMER, een interactieve reis voor performer en publiek.

Zijn enthousiasme als uitvoerend muzikant mag echter niet onderdoen voor zijn liefde voor een curerende rol. Naast zijn eigen artistieke projecten, debuteerde hij namelijk in 2018 ook als solopercussionist in het Concertgebouw Brugge, met het werk ‘Zyklus’ van Karlheinz Stockhausen. Daarnaast was hij solo-artiest bij HERMESensemble – waarbij hij als freelance percussionist al eerder meespeelde - in Galerij Axel Vervoordt. Ook is hij als slagwerker momenteel betrokken bij de creatie van een compositie door Heleen van Haegenborgh – een werk waarvan de première zal plaatsvinden op het MAfestival te Concertgebouw Brugge -, en daarnaast staat er ook nog een nieuwe opera van Ethan Braun op de planning, dit met Nemø ensemble.

Als freelance percussionist bracht hij verder wat van zijn passie en gedrevenheid naar ensembles als Nadar ensemble, Ensemble of Nomads, Het Quixtet en BL!NDMAN.
Tot slot was hij ook al actief in tal van interdisciplinaire- en productieplatformen, zowel in binnen- als buitenland. In 2019 jureerde hij in het kader van de World Music Days bij de International Society for Contemporary Music (ISCM) in Vlaanderen. Voorts was hij deel van meerdere ChampdAction.LAbO, de Nadar Summer Academy, en Darmstädter Ferienkurse.
Wim Pelgrims
© Wim Pelgrims - 2020
Portrait pictures by Claudia Hansen